Κυριακή, 5 Απριλίου 2009

Βασιλικός



Ο βασιλικός είναι πολύ γνωστός στη χώρα μας για τις ιδιότητες του. Ξερά φύλλα βασιλικού, τριμμένα, όταν προστίθενται στο στάδιο πήξης (trace)του σαπουνιού μας, δίνουν μία πολύ όμορφη εμφάνιση στο τελικό προϊόν. Επίσης, αντικαθιστώντας μέρος του νερού με αφέψημα βασιλικού, δίνει μια ελαφριά πράσινη απόχρωση στο σαπούνι μας.

Σάββατο, 4 Απριλίου 2009

Η σκόνη του παντζαριού γίνεται από ώριμα κόκκινα παντζάρια που μαγειρεύονται, ξεφλουδίζονται, κόβονται σε φέτες, ξεραίνονται και κατόπιν τρίβονται. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε σίδηρο, ποτάσιο, νιασίνη, βιταμίνες Α και C και πολλά άλλα. Το κυριότερο συστατικό του είναι το betaine που είναι ιδανικό για την υγεία.
Η σκόνη του αποξηραμένου παντζαριού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει φυσικό χρώμα σε πολλές συνταγές. Συνήθως δίνει ένα κόκκινο –βιολετί χρώμα. Όταν την προσθέτουμε κατευθείαν σε συνταγές με βάση τα έλαια, όπως οι κρέμες απολέπισης, δίνει ένα βιολετί-κόκκινο χρώμα. Η ένταση και ο τόνος του χρώματος διαφέρει, εξαρτάται από τη βάση του μείγματος, και τον τύπο της συνταγής στην οποία χρησιμοποιείται. Πρέπει να τη δοκιμάζουμε προηγουμένως σε μικρές ποσότητες μείγματος μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό χρώμα. Βέβαια, όταν το χρησιμοποιούμε σε παρασκευή σαπουνιού με την κρύα μέθοδο, τότε τα αποτελέσματα δεν είναι ακριβώς αυτά που περιμέναμε. Το λαμπερό κόκκινο-βιολετί χρώμα μεταβάλλεται σε γκρί ή κίτρινο και έτσι δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό που στους αρχαίους χρόνους είχε ρίζες μακριές σαν τα καρότα. Τα στρογγυλά παντζάρια που γνωρίζουμε σήμερα καλλιεργήθηκαν αρκετά αργότερα. Τα παντζάρια έχουν το υψηλότερο ποσοστό περιεκτικότητας σε ζάχαρη από όλα τα λαχανικά.

Η σκόνη του παντζαριού είναι σπουδαία φυσική χρωστική για κρέμες, άλατα μπάνιου, αφρίζουσες μπάλες για το μπάνιο. Τη χρησιμοποιούμε κατευθείαν στο μείγμα ή φτιάχνουμε ένα διάλυμα για να πετύχουμε ακριβώς την απόχρωση που θέλουμε. Χρησιμοποιείται επίσης και για τη βαφή μαλλιού, υφασμάτων και ακόμη και για τη βαφή σπιτικού ανακυκλωμένου χαρτιού.

Συνήθως χρησιμοποιούμε 1 κουταλιά της σούπας σε ¼ της κούπας λάδι (οποιοδήποτε φυτικό λάδι είναι κατάλληλο). Το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί μέχρι το λάδι μας να πάρει ένα σκούρο ροζ χρώμα. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί και μόλις κατακάτσει η σκόνη το σουρώνουμε σε ένα καθαρό δοχείο και το σφραγίζουμε. Παρατείνουμε τη ζωή του, βάζοντας το στο ψυγείο.

Και μία γρήγορη συνταγή για κραγιόν

Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του τσαγιού παντζαρόσκονη με 1 κουταλάκι 100% φυτικής γλυκερίνης σε ένα τηγάνι.Ανακατέψτε μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει λείο. Προσθέστε ½ κουταλάκι του τσαγιού βιταμίνη Ε και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα μείγμα. Βάλτε το σε βαζάκι και είναι έτοιμο.

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009

Πώς χρησιμοποιούμε τους σπόρους annatto για να χρωματίσουμε τα σαπούνια μας

Οι σπόροι annatto είναι ένα φυσικό, φυτικό χρωστικό πρόσθετο που είναι επίσης εγκεκριμένο από την FDA. Δίνει ένα όμορφο χρυσό χρώμα στα σαπούνια και στις κρέμες μας.
Για να το χρησιμοποιήσουμε στις σαπουνοκατασκευές μας, εμβαπτίζουμε 2 κουταλιές της σούπας σπόρους σε 180 γρ ελαιολάδου ή ηλιελαίου. Το αφήνουμε να σταθεί μια βδομάδα, προτιμότερο σε μέρος που το βλέπει και ο ήλιος. Κατόπιν το σουρώνουμε, και χρησιμοποιούμε το λάδι αυτό στη συνταγή μας. Αν θέλουμε να συντομεύσουμε τη διαδικασία, θερμαίνουμε το λάδι με τους σπόρους σε χαμηλή φωτιά για να απελευθερωθεί το χρώμα. Δεν πετάμε τους σπόρους, γιατί μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε ξανά, όσο εξακολουθούν να δίνουν χρώμα. Προσθέτουμε νέο λάδι, το αφήνουμε στην άκρη και το χρησιμοποιούμε σε ένα επόμενο σαπούνι.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το χρώμα που προέρχεται από τους σπόρους annatto.
Το δέντρο annato και οι σπόροι του
Το δέντρο annatto είναι της οικογένειας Bicaceae, του είδους orellana και το συναντάμε συνήθως με τα ονόματα achiote, annatto, rocou, ruku, κ.λ.π.
Τα μέρη του δέντρου που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως οι σπόροι του αλλά και ο φλοιός, τα φύλλα και οι ρίζες.
Το λάδι που προέρχεται από τους σπόρους του χρησιμοποιείται και στη μαγειρική.
Είναι σχετικά μικρό δέντρο. Κατά προσέγγιση 50 σπόροι μεγαλώνουν μέσα σε πορτοκαλοκόκκινα καρδιόσχημα περικάρπια στις άκρες των κλαδιών. Τα δέντρα είναι σκεπασμένα από αυτά τα λαμπερά περικάρπια και ένα μικρό δέντρο μπορεί να παράγει ως και 270 κιλά σπόρων. Οι σπόροι είναι καλυμμένοι από ένα κοκκινωπό περίσπερμα, το οποίο είναι και η πηγή μιάς πορτοκαλοκίτρινης βαφής. Το annatto είναι γνωστό σαν achiote στο Περού και σαν urucum στη Βραζιλία. Συνήθως φύεται στη Νοτια και Κεντρική Αμερική και στην Καραϊβική αλλά μπορεί να βρεθεί και στο Μεξικό. Παραδοσιακά, οι θρυμματισμένοι σπόροι εμβαπτίζονται σε νερό που το αφήνουμε να εξατμισθεί. Σχηματίζεται έτσι μια λαμπερή χρωματιστή πάστα που σε κάποιες χώρες τη χρησιμοποιούν σαν πρόσθετο σε σούπες, τυριά, μαργαρίνη, ποπ κορν και όπου αλλού θέλουν να δώσουν ένα ζωηρό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Πολλές φορές αυτή η πάστα αντικαθιστά το πολύ ακριβό σαφράν σε συνταγές και πιάτα ανά τον κόσμο.
Επίσης αυτή η πάστα χρησιμοποιείται και σαν φυσική βαφή για ρούχα και μαλλινα, αλλά και για καλλυντικά και σαπούνι. Κάποιες παλιές φυλές το χρησιμοποιούσαν επίσης και για body painting αλλά και για φάρμακο. Ένα ρόφημα φτιαγμένο από τα νεαρά βλαστάρια του δέντρου χρησιμοποιείται από τη φυλή Πιούρα σαν αφροδισιακό και θεραπευτικό των δερματικών παθήσεων του πυρετού, της δυσεντερίας και της ηπατίτιδας. Τα φύλλα χρησιμοποιούντο για να θεραπεύουν δερματικά προβλήματα και ασθένειες του συκωτιού.

Στην Περουβιανή θεραπευτική με βότανα σήμερα, τα αποξηραμένα φύλλα που καλούνται achiotec, τα χρησιμοποιούν σαν γιατρικό για δυσλειτουργίες του προστάτη, αρτηριακή υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, κυστίτιδα, ουρικό οξύ και άλλα. Οκτώ με 10 ξερά φύλλα βράζονται σε 1 λίτρο νερού για 10 λεπτά και πίνουν μία κούπα από αυτό το αφέψημα 3 φορές την ημέρα μετά τα γεύματα. Το αφέψημα αυτό συνιστάται επίσης και για αντισηπτικό και για τη θεραπεία των τραυμάτων.

Το λάδι annatto που εξάγεται από τους σπόρους του δέντρου είναι η πρώτη ύλη για τις βαφές που καλούνται bixin και norbixin, και κατατάσσονται στα carotenoids. Η Bixin που χρησιμοποιείται κυρίως σαν χρωστική τροφίμων εχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το λάδι annatto είναι ένα φυσικό μαλακτικό και το υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχει παρέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης σώματος ενώ προσθέτει ένα υπέροχο χρώμα ήλιου σε κρέμες λοσιόν σαμπουάν και σαπούνια.

Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009

Πολυτελές lip-stick σε μωβ-ροζ χρώμα (με alkanet)

Υλικά

75 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά λάδι jojoba
45 γρ ξερή θρυμματισμένη ρίζα άλκανετ
20 γρ κερί μέλισσας
9 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου


Διαδικασία

Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και σε μπεν – μαρί τα δύο έλαια για 10 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ρίζα αλκανετ και αφήνουμε να μουλιάσει για 30 λεπτά, ώστε να βγάλει το χρώμα της. Στραγγίζουμε με μουσελίνα τομείγμα ελαίων και το βάζουμε πάλι στη φωτιά μαζί με το κερί μέλισσας. Μόλις λιώσει το κερί, το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, σταγόνα σταγόνα. Το αδειάζουμε σε μικρά, αποστειρωμένα βαζάκια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα σκεπάσουμε.

Alkanet (Alkanna tinctoria) ή Anchusa

Δύο φυτά της οικογένειας borage ονομάζονται alkanet, έτσι υπάρχει μια μικρή σύγχυση στη βιβλιογραφία σχετικά με το ποιο είναι ποιο. Συνήθως όταν λέμε για alkanet που οι ρίζες του παράγουν μία βαφή μωβ που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και στα σαπούνια, εννοούμε την Alkanna tinctoria.
Συνήθως, βρίσκουμε ξερό alkanet root σε εταιρίες που πουλάνε φυσικές βαφές. Η βαφή δεν είναι εύκολα διαλυτή στο νερό. Χρειάζεται να διαλυθεί προσεκτικά σε οινόπνευμα, πριν την προσθέσουμε στο νερό και μετά να χρησιμοποιηθεί σαν βαφή.
Το όνομα Anchusa προέρχεται από την Ελληνική λέξη «αγχούσα» = βαφή, λόγω της χρήσης της ρίζας του φυτού σαν βαφή

Το φυτό alkanet είναι ένα διετές ή πολυετές φυτό που φθάνει τις 12 ίντσες ύψος. Έχει τριχωτά, και επιμήκη φύλλα, τα δε άνθη του είναι συνήθως μπλε-μωβ, ή σε κάποιες ποικιλίες κίτρινα ή υπόλευκα. Η ρίζα του φυτού η οποία συνήθως είναι πολύ μεγάλη αναλογικά προς το μέγεθος του φυτού, παράγει μία κόκκινη βαφή από τον φλοιό της.
Καλλιεργείται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για το χρώμα που παράγει και εξάγεται συνήθως έτοιμο σε λάδι ή αλκοόλη. Χρησιμοποιείται για το χρωματισμό καλλυντικών κλπ, οπου δίνει κόκκινο χρώμα. Χρησιμοποιείται επίσης και για το χρωματισμό ξύλου σε απόχρωση ροδόξυλου ή μαονιού.

Προετοιμασία βαφής


Για προϊόντα με βάση τα λάδια, όπως π.χ . κρέμες και σαπουνάκια, βάζουμε μία κουταλιά της σούπας από σκόνη ρίζας σε ¼ της κούπας λάδι. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι το δοχείο στο οποίο το ετοιμάζουμε θα βαφτεί κόκκινο οπότε και είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε γυάλινο σκεύος. Το αφήνουμε για λίγες μέρες, και δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε ή να κουνάμε το δοχείο κάθε τόσο. Κατόπιν το στραγγίζουμε πολύ καλά. Εάν το έχουμε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος, συντομεύουμε τη διαδικασία. Η αναλογία ποσότητας σκόνης και λαδιού, μπορεί να αναπροσαρμοσθεί σύμφωνα με το προϊόν που θέλουμε να χρωματίσουμε.


Η ρίζα του alkanet χρησιμοποιείται πρωταρχικά σαν φυσική χρωστική, και παράγει ένα ρουμπινί κόκκινο όταν χρωματίζουμε μαλλί, ξύλο, πέτρα, κρέμες για τα χείλη, αλοιφές, λοσιόν κλπ καθώς και για τη βαφή λαδιών, ξυδιού, βερνικιών ή κρασιού. Στο παρελθόν, το χρησιμοποιούσαν για να βελτιώσουν την εμφάνιση χαμηλής ποιότητας κρασιών και λικέρ και να δώσουν ένα τόνο παλαιότητας σε φελλούς κρασιών. Όμως, η ρίζα του alkanet, χρησιμοποιείται τώρα κυρίως σαν χρωστική ύλη και δεν συνιστάται για εσωτερική χρήση. Στην κατασκευή του σαπουνιού δίνει τόνους ρόζ, μπλε και μωβ και η απόχρωση εξαρτάται κάθε φορά από την ποσότητα βαφής, τα είδη λαδιών που χρησιμοποιούμε και τη φυσική τους απόχρωση καθώς και από την αλκαλικότητα του σαπουνιού. Προσωπικά χρησιμοποιώ λάδι ελιάς, στο οποίο έχω βάλει alkanet (αναλογία 1 κουταλιά της σούπας / 1/4 κούπας λάδι) και όταν είναι έτοιμο, αντικαθιστώ ένα μικρός μέρος του ελαιολάδου της συνταγής μου με λάδι alkanet.

Προέλευση και ιστορία

Η ρίζα alkanet έχει χρησιμοποιηθεί σαν χρωστική σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, από πολύ παλιά. Ήδη, η πρώτη αναφορά βρίσκεται στο έργο του Έλληνα βοτανολόγου και πολυμαθή Θεόφραστου (300 πΧ) αλλά και αργότερα ο Διοσκουρίδης περιέγραψε τις ιδιότητες της κόκκινης βαφής με περισσότερες λεπτομέρειες στο έργο του De Materia Medica. Υπάρχουν όμως και άλλες λεπτομερείς περιγραφείς σε έργα αρχαίων, που καταδεικνύουν τη γνώση που είχαν αρχαίοι λαοί γύρω από τη χρήση αυτής της βαφής καθώς και αναφέρουν συνταγές.

Σάββατο, 7 Μαρτίου 2009


Για να χρωματίσουμε τα σαπούνια μας, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε φυτικές χρωστικές, ή τεχνητές χρωστικές, ειδικές για καλλυντικά. Προσωπικά, προτιμώ τις πρώτες. Θα σας δώσω ένα κατάλογο με φυτικές χρωστικές, (με την Αγγλική και την Ελληνική τους ονομασία) για να είναι πιο εύκολο για σας, να τις αναζητήσετε στην αγορά.

  • alkanet root - αλκάνα (υπάρχει στην Αθήνα σε προμηθευτές βοτάνων)
  • annato seed - σπόροι αννάτο (μόνο παραγγελία από το εξωτερικό)
  • basil - βασιλικός
  • beet root powder - σκόνη από πατζάρια (στα καταστήματα βοτάνων)
  • beta-carotene - β-καροτίνη (στα φαρμακεία και αλλού)
  • black-eyed susan - σουζάνα
  • bladderwrack - φύκια βεσικουλόζους σκόνη
  • brazilwood - Δέντρο που έδωσε το όνομά του στη Βραζιλία
  • calendula blossom - άνθη καλέντουλας ή αλλιώς κατιφέ
  • cayenne pepper - πιπέρι καγιέν
  • chlorophyll - χλωροφύλλη
  • cinnamon - κανέλα
  • citrus peel - φλούδες κίτρου τριμένες
  • cochineal - είδος εντόμου,αποξηραμένο, που δίνει ένα υπέροχο κόκκινο
  • cocoa - κακάο
  • comfrey - σύμφυτο ή στεκούλι
  • cutch - εκχύλισμα της ακακίας κατεχού
  • elderberry - σαμπούκο
  • ginseng - τζίνσενγκ
  • goldenrod - σολιντάγκο
  • goldenseal- ύδραστις η καναδική, κιτρινόριζα, χρυσόριζα
  • henna - χέννα
  • indigo - ινδική
  • juniper berry - άρκευθος, καρποί
  • licorice root - ρίζα γλυκόριζας
  • mimosa - μιμόζα
  • nettle leaves - φύλλα τσουκνίδας
  • paprika - πάπρικα
  • parsley - μαϊντανός
  • resine -ρετσίνη
  • rose hips - καρποί αγριοτριανταφυλλιάς
  • rosemary - δενδρολίβανο
  • rose geranium - αποξηραμένα τριμένα φύλα
  • safflower-κάρθαμο
  • saffron - κρόκος
  • saint-John's wort - υπέρικο, βάλσαμο, σπαθόχορτο
  • seaweed - φύκια
  • soapwort -τσουένι
  • spirulina - φύκι σπιρουλίνα
  • sumac berry -μπαχαρικό σουμάκ (στα καταστήματα μπαχαρικών)
  • thyme = θυμάρι
  • turmeric -κουρκουμάς
  • ultramarines - συστατικό του lapis lazuli
  • walnut leaves - φύλλα καρυδιάς
  • wheat germ - σιτάρι
  • yarrow - αχίλλεα

Σύντομα, για το καθένα από αυτά θα ακολουθήσουν πληροφορίες, φωτογραφίες και λεπτομερείς οδηγίες για τη χρήση τους ως χρωστικών στο σαπούνι μας. Για όσους από εμάς, λατρεύουν να φτιάχνουν όχι μόνο αγνά αλλά και όμορφα σαπούνια, καλό θα ήταν να φτιάξουν μιά μικρή συλλογή!! από αυτά τα υλικά, τα οποία, εκτός από τη χρήση που ήδη αναφέραμε, έχουν και πολλές άλλες χρήσεις.

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2009

Λίγα λογάκια για το Monoi de Tahiti

Το Monoi de Tahiti λέγεται ότι είναι το μυστικό της πολυνησιακής ομορφιάς (το όνομά του σημαίνει αρωματισμένο λάδι της Ταϊτής), και βγαίνει από μία ποικιλία καρύδας (coconut) που φύεται αποκλειστικά στη Γαλλική Πολυνησία και το τοπικό άνθος "Tiare", ή Ταϊτινή γαρδένια. Οι αξιοσημείωτες ιδιότητές του δεν περιλαμβάνουν μόνο τις υπέροχες ενυδατικές του ιδιότητες αλλά και τα θρεπτικά και μαλακτικά του συστατικά που το καθιστούν ένα υπέροχο καλλυντικό. Είναι φυσικά αρωματισμένο, από το άρωμα της Ταϊτινής γαρδένιας, εκτός αν είναι ραφιναρισμένο. Η τιμή σαπωνοποίησής του είναι ίδια με το coconut oil.

Κυριακή, 1 Μαρτίου 2009

Λοιπόν, ας αρχίσουμε....


Αφού πέρασα αρκετές ώρες, ψάχνοντας να βρώ το στυλ του blog (αν και ακόμη δεν είμαι σίγουρη ότι θα είναι το οριστικό!!) λέω να ξεκινήσω να μοιράζομαι κάποια από τα πράγματα που με γοητεύουν. Ας αρχίσω λοιπόν με αυτό που έχει γίνει ο εθισμός μου τα τελευταία χρόνια. Τα σπιτικά σαπουνάκια. Οι φίλες που ασχολούνται με αυτό το hobby, ας με συγχωρήσουν αν δώσω συνταγές που έχουν ήδη δημοσιεύσει, αλλά είναι αδύνατον να παρακολουθώ όλα τα σχετικά blogs ώστε να μην επαναλαμβάνομαι. Εχω διαβάσει ήδη αναλυτικές περιγραφές για την παρασκευή του σαπουνιού βήμα-βήμα, και με την κρύα και τη ζεστή μέθοδο, έτσι δεν θα περιγράψω αυτή τη διαδικασία. Ακολουθεί λοιπόν η πρώτη μου συνταγή για σαπούνι.


Υπέροχο, καλλυντικό σαπούνι με monoi de Taiti και κατσικίσιο γάλα (κρύα διαδικασία)

Λάδια

Βούτυρο καρύδας (coconut oil) 240 γρ
Μονόϊ της Ταϊτής 240 γρ
Ελαιόλαδο 480 γρ
Βούτυρο από φοίνικα (palm oil) 226 γρ
Βιταμίνη Ε 25 γρ
Γλυκερίνη 10 γρ
extract από γκρέιπφρουτ 28 γρ.



Για το μείγμα της σόδας (ΝΑΟΗ)

Καυστική σόδα 174,30 γρ
Απιονισμένο νερό 225 γρ
Κατσικίσιο γάλα 225 γρ (παγωμένο)
Αιθέρια έλαια, κατα προτίμηση συνδυασμό δροσερών εσπεριδοειδών
φυτικό χρώμα (προαιρετικό
)

Διαδικασία


*Για να πετύχει αυτό το σαπουνάκι, θα πρέπει το γάλα μας να είναι πολύ παγωμένο, μπορούμε αν θέλουμε να το βάλουμε και στην κατάψυξη για αρκετή ώρα πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Ετοιμάζουμε τη φόρμα ή τα φορμάκια για το σαπούνι μας. Μετράμε με τη ζυγαριά της κουζίνας τα υλικά μας.

Σε ανοικτό χώρο, προσθέτουμε σε pyrex δοχείο το νερό, και με πολύ μεγάλη προσοχή, ρίχνουμε τη σόδα (ποτέ το αντίστροφο). Ανακατεύουμε συνεχώς, με ανοξείδωτη κουτάλα και φορώντας τα γάντια εργασίας μας, μέχρι να διαλυθεί τελείως. Το μείγμα αυτό ειναι πολύ καυστικό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο να μην έλθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια μας, προσπαθούμε δε να μην αναπνέουμε τον ατμό. Το παρακολουθούμε κάθε τόσο με το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, μέχρι η θερμοκρασία του να κατέβει στους 30 βαθμούς Κελσίου (θερμοκρασία δωματίου) και τότε ρίχνουμε στο σκεύος το γάλα και ανακατεύουμε. Η θερμοκρασία του μείγματος αυξάνει και η μυρωδιά του δεν είναι και η καλύτερη!! Το αφήνουμε σε ασφαλές μέρος (μακρυά από παιδάκια, ζωάκια και τους παπούδες και γιαγιάδες μας).

Βάζουμε τα βούτυρα να λιώσουν σε ανοξείδωτο σκεύος (χωρίς να κάψουν) και όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε και τα λάδια και ανακατεύουμε. Το μείγμα των ελαίων πρέπει να είναι και αυτό σε θερμοκρασία δωματίου. Εχουμε έτοιμο το μιξεράκι για το χτύπημα των υλικών, φοράμε τα γυαλιά μας και την μακρυμάνικη μπλούζα μας και φυσικά καλύπτουμε και τα πόδια μας, για να μην πεταχτεί υλικό την ώρα που χτυπάμε τα λάδια.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα (lye) της καυστικής σόδας με το γάλα και το νερό, στα έλαια και χτυπάμε με το μιξεράκι σε χαμηλή ταχύτητα, για να μη σκορπίζεται το μείγμα. Συνεχίζουμε μέχρι να αρχίσει η φάση της πήξης (trace), δηλαδή όταν πάρουμε το υλικό μας με ένα κουτάλι και το ρίξουμε από ψηλά να αρχίσει να αφήνει ίχνη στην επιφάνεια του μείγματος.

Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε τα αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας (εγώ προτιμώ συνδυασμό εσπεριδοειδών) ή κάποιο εσάνς, καθώς και τη γλυκερίνη και το extract του γκρέιπφρουτ. Το Μονόϊ της Ταϊτής το βρίσκουμε συνήθως ραφιναρισμένο, χωρίς το άρωμα της γαρδένιας της Ταϊτής όπως στην αυθεντική εξωτική μορφή του, άν θέλουμε όμως μπορούμε να προσθέσουμε αρωμα γαρδένιας (fragrance oil).

Τώρα είναι έτοιμο το μείγμα του σαπουνιού για να το βάλουμε στο καλούπι μας ή σε φόρμα σιλικόνης ή σε μικρά φορμάκια. Μπορούμε να βάλουμε τη φόρμα ή τα φορμάκια σε ένα μέρος που να μην έχει πολύ φως και υγρασία για να επιτευχθεί η διαδικασία της σαπωνοποίησης. Επειδή με το κατσικίσιο γάλα αναπτύσσονται πολύ ψηλές θερμοκρασίες στη φάση του τζελ, δεν χρειάζεται να σκεπάσουμε το σαπούνι μας. Που και που, ρίχνουμε μία ματιά και μόνο όταν πήξει τελείως, μπορούμε να το βγάλουμε από τη φόρμα του. Αν δεν προσθέσουμε κάποιο φυτικό χρώμα ή μίκα, και αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του μείγματος σόδας -γάλακτος όσο πιο χαμηλή, το σαπούνι μας θα έχει ένα πολύ όμορφο κρεμ-μπεζ χρώμα και πολλές καλλυντικές ιδιότητες.

Καλή επιτυχία!!

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009

Στα "Προσεχώς"

Φίλοι μου,

Τα τελευταία 3 χρόνια, ασχολήθηκα (και συνεχίζω να ασχολούμαι..) με μεγάλη επιμέλεια και αγάπη, με αυτό που πολλές και πιθανόν και πολλοί!! καταγίνονται όλο και περισσότερο, με τη δημιουργία σπιτικών καλλυντικών και σαπουνιών. Υπέροχα σαπούνια, μυρωδάτα, πολύχρωμα, με καλλυντικές ιδιότητες, και σπιτικές κρέμες σώματος, γέμισαν και διακόσμησαν τα λουτρά των φίλων και γνωστών. Τέσσερις τόμοι σημειώσεων και συνταγών και πολλά βιβλία σχετικά με την κατασκευή σαπουνιού και σπιτικών καλλυντικών γέμισαν τη βιβλιοθήκη μου, και ακόμη ψάχνω για καινούργιες δημοσιεύσεις σε sites και blogs..




Εχω δε το θάρρος να πώ, ότι μετά από τόση έρευνα και ώρες αποτυχιών και επιτυχιών στην κουζίνα μου, μπορώ να μοιραστώ κάποιες από τις εμπειρίες μου, αλλά και συνταγές, ιδέες, και συμβουλές σχετικά με την κατασκευή σπιτικού σαπουνιού καθώς και links σε ό,τι προσωπικά θεωρώ ενδιαφέρον γύρω από το θέμα αυτό.



Στα "προσεχώς" λοιπόν, συνταγές, φωτογραφίες και διάφορα γύρω από το σπιτικό σαπούνι, που όλο και πιο πολλοί αρχίζουν και χρησιμοποιούν, αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματά του.

Desire

Αναζήτηση