Αφού πέρασα αρκετές ώρες, ψάχνοντας να βρώ το στυλ του blog (αν και ακόμη δεν είμαι σίγουρη ότι θα είναι το οριστικό!!) λέω να ξεκινήσω να μοιράζομαι κάποια από τα πράγματα που με γοητεύουν. Ας αρχίσω λοιπόν με αυτό που έχει γίνει ο εθισμός μου τα τελευταία χρόνια. Τα σπιτικά σαπουνάκια. Οι φίλες που ασχολούνται με αυτό το hobby, ας με συγχωρήσουν αν δώσω συνταγές που έχουν ήδη δημοσιεύσει, αλλά είναι αδύνατον να παρακολουθώ όλα τα σχετικά blogs ώστε να μην επαναλαμβάνομαι. Εχω διαβάσει ήδη αναλυτικές περιγραφές για την παρασκευή του σαπουνιού βήμα-βήμα, και με την κρύα και τη ζεστή μέθοδο, έτσι δεν θα περιγράψω αυτή τη διαδικασία. Ακολουθεί λοιπόν η πρώτη μου συνταγή για σαπούνι.
Υπέροχο, καλλυντικό σαπούνι με monoi de Taiti και κατσικίσιο γάλα (κρύα διαδικασία)
Λάδια
Βούτυρο καρύδας (coconut oil) 240 γρ
Μονόϊ της Ταϊτής 240 γρ
Ελαιόλαδο 480 γρ
Βούτυρο από φοίνικα (palm oil) 226 γρ
Βιταμίνη Ε 25 γρ
Γλυκερίνη 10 γρ
extract από γκρέιπφρουτ 28 γρ.
Για το μείγμα της σόδας (ΝΑΟΗ)
Καυστική σόδα 174,30 γρ
Απιονισμένο νερό 225 γρ
Κατσικίσιο γάλα 225 γρ (παγωμένο)
Αιθέρια έλαια, κατα προτίμηση συνδυασμό δροσερών εσπεριδοειδών
φυτικό χρώμα (προαιρετικό)
Διαδικασία
*Για να πετύχει αυτό το σαπουνάκι, θα πρέπει το γάλα μας να είναι πολύ παγωμένο, μπορούμε αν θέλουμε να το βάλουμε και στην κατάψυξη για αρκετή ώρα πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε τη φόρμα ή τα φορμάκια για το σαπούνι μας. Μετράμε με τη ζυγαριά της κουζίνας τα υλικά μας.
Σε ανοικτό χώρο, προσθέτουμε σε pyrex δοχείο το νερό, και με πολύ μεγάλη προσοχή, ρίχνουμε τη σόδα (ποτέ το αντίστροφο). Ανακατεύουμε συνεχώς, με ανοξείδωτη κουτάλα και φορώντας τα γάντια εργασίας μας, μέχρι να διαλυθεί τελείως. Το μείγμα αυτό ειναι πολύ καυστικό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο να μην έλθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια μας, προσπαθούμε δε να μην αναπνέουμε τον ατμό. Το παρακολουθούμε κάθε τόσο με το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, μέχρι η θερμοκρασία του να κατέβει στους 30 βαθμούς Κελσίου (θερμοκρασία δωματίου) και τότε ρίχνουμε στο σκεύος το γάλα και ανακατεύουμε. Η θερμοκρασία του μείγματος αυξάνει και η μυρωδιά του δεν είναι και η καλύτερη!! Το αφήνουμε σε ασφαλές μέρος (μακρυά από παιδάκια, ζωάκια και τους παπούδες και γιαγιάδες μας).
Βάζουμε τα βούτυρα να λιώσουν σε ανοξείδωτο σκεύος (χωρίς να κάψουν) και όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε και τα λάδια και ανακατεύουμε. Το μείγμα των ελαίων πρέπει να είναι και αυτό σε θερμοκρασία δωματίου. Εχουμε έτοιμο το μιξεράκι για το χτύπημα των υλικών, φοράμε τα γυαλιά μας και την μακρυμάνικη μπλούζα μας και φυσικά καλύπτουμε και τα πόδια μας, για να μην πεταχτεί υλικό την ώρα που χτυπάμε τα λάδια.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα (lye) της καυστικής σόδας με το γάλα και το νερό, στα έλαια και χτυπάμε με το μιξεράκι σε χαμηλή ταχύτητα, για να μη σκορπίζεται το μείγμα. Συνεχίζουμε μέχρι να αρχίσει η φάση της πήξης (trace), δηλαδή όταν πάρουμε το υλικό μας με ένα κουτάλι και το ρίξουμε από ψηλά να αρχίσει να αφήνει ίχνη στην επιφάνεια του μείγματος.
Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε τα αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας (εγώ προτιμώ συνδυασμό εσπεριδοειδών) ή κάποιο εσάνς, καθώς και τη γλυκερίνη και το extract του γκρέιπφρουτ. Το Μονόϊ της Ταϊτής το βρίσκουμε συνήθως ραφιναρισμένο, χωρίς το άρωμα της γαρδένιας της Ταϊτής όπως στην αυθεντική εξωτική μορφή του, άν θέλουμε όμως μπορούμε να προσθέσουμε αρωμα γαρδένιας (fragrance oil).
Τώρα είναι έτοιμο το μείγμα του σαπουνιού για να το βάλουμε στο καλούπι μας ή σε φόρμα σιλικόνης ή σε μικρά φορμάκια. Μπορούμε να βάλουμε τη φόρμα ή τα φορμάκια σε ένα μέρος που να μην έχει πολύ φως και υγρασία για να επιτευχθεί η διαδικασία της σαπωνοποίησης. Επειδή με το κατσικίσιο γάλα αναπτύσσονται πολύ ψηλές θερμοκρασίες στη φάση του τζελ, δεν χρειάζεται να σκεπάσουμε το σαπούνι μας. Που και που, ρίχνουμε μία ματιά και μόνο όταν πήξει τελείως, μπορούμε να το βγάλουμε από τη φόρμα του. Αν δεν προσθέσουμε κάποιο φυτικό χρώμα ή μίκα, και αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του μείγματος σόδας -γάλακτος όσο πιο χαμηλή, το σαπούνι μας θα έχει ένα πολύ όμορφο κρεμ-μπεζ χρώμα και πολλές καλλυντικές ιδιότητες.
Καλή επιτυχία!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου