Η σκόνη του παντζαριού γίνεται από ώριμα κόκκινα παντζάρια που μαγειρεύονται, ξεφλουδίζονται, κόβονται σε φέτες, ξεραίνονται και κατόπιν τρίβονται. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε σίδηρο, ποτάσιο, νιασίνη, βιταμίνες Α και C και πολλά άλλα. Το κυριότερο συστατικό του είναι το betaine που είναι ιδανικό για την υγεία.
Η σκόνη του αποξηραμένου παντζαριού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει φυσικό χρώμα σε πολλές συνταγές. Συνήθως δίνει ένα κόκκινο –βιολετί χρώμα. Όταν την προσθέτουμε κατευθείαν σε συνταγές με βάση τα έλαια, όπως οι κρέμες απολέπισης, δίνει ένα βιολετί-κόκκινο χρώμα. Η ένταση και ο τόνος του χρώματος διαφέρει, εξαρτάται από τη βάση του μείγματος, και τον τύπο της συνταγής στην οποία χρησιμοποιείται. Πρέπει να τη δοκιμάζουμε προηγουμένως σε μικρές ποσότητες μείγματος μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό χρώμα. Βέβαια, όταν το χρησιμοποιούμε σε παρασκευή σαπουνιού με την κρύα μέθοδο, τότε τα αποτελέσματα δεν είναι ακριβώς αυτά που περιμέναμε. Το λαμπερό κόκκινο-βιολετί χρώμα μεταβάλλεται σε γκρί ή κίτρινο και έτσι δεν είναι η καλύτερη επιλογή.
Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό που στους αρχαίους χρόνους είχε ρίζες μακριές σαν τα καρότα. Τα στρογγυλά παντζάρια που γνωρίζουμε σήμερα καλλιεργήθηκαν αρκετά αργότερα. Τα παντζάρια έχουν το υψηλότερο ποσοστό περιεκτικότητας σε ζάχαρη από όλα τα λαχανικά.
Η σκόνη του παντζαριού είναι σπουδαία φυσική χρωστική για κρέμες, άλατα μπάνιου, αφρίζουσες μπάλες για το μπάνιο. Τη χρησιμοποιούμε κατευθείαν στο μείγμα ή φτιάχνουμε ένα διάλυμα για να πετύχουμε ακριβώς την απόχρωση που θέλουμε. Χρησιμοποιείται επίσης και για τη βαφή μαλλιού, υφασμάτων και ακόμη και για τη βαφή σπιτικού ανακυκλωμένου χαρτιού.
Συνήθως χρησιμοποιούμε 1 κουταλιά της σούπας σε ¼ της κούπας λάδι (οποιοδήποτε φυτικό λάδι είναι κατάλληλο). Το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί μέχρι το λάδι μας να πάρει ένα σκούρο ροζ χρώμα. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί και μόλις κατακάτσει η σκόνη το σουρώνουμε σε ένα καθαρό δοχείο και το σφραγίζουμε. Παρατείνουμε τη ζωή του, βάζοντας το στο ψυγείο.
Και μία γρήγορη συνταγή για κραγιόν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου