Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012


Πιπέρι Καγιέν

Το πιπέρι καγιέν σε μορφή σκόνης, επίσης γνωστό ως μπαχαρικό της Γουινέας, είναι ένα κόκκινο πιπέρι που παρασκευάζεται από τις πιπεριές τσίλι που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και για ιατρικούς σκοπούς. Πήρε το όνομά του από την πόλη Cayenne της Γαλλικής Γουιάνας.

Οι καρποί της πιπεριάς αποξηραίνονται ή πολτοποιούνται και ψήνονται σε κέικ, τα οποία στη συνέχεια αλέθονται και κοσκινίζονται για να φτιάξουν τη σκόνη μπαχαρικών.
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σε πικάντικα πιάτα, σε μορφή σκόνης ή και ολόκληρες οι πιπεριές , ή σε σάλτσα με βάση το ξίδι. Χρησιμοποιείται επίσης ως ένα φυτικό συμπλήρωμα.

Μπορεί να καλλιεργηθεί σε μια ποικιλία από τοποθεσίες και χρειάζονται περίπου 100 ημέρες για να ωριμάσει. Οι πιπεριές προτιμούν τα θερμά, υγρά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά χώματα και ζεστό κλίμα. Τα φυτά αναπτύσσονται σε περίπου 2-4 πόδια (0,6 έως 1 μέτρο) ύψος και θα πρέπει να απέχουν το ένα από το άλλο 3 πόδια (1 μ.).



Τα Chilies είναι πολυετή φυτά σε υποτροπικές και τροπικές περιοχές. Σε εύκρατα κλίματα καλλιεργούνται ως ετήσια φυτά. Μπορούν να παραμείνουν και το χειμώνα αρκεί να προστατεύονται από τον παγετό, και απαιτούν κάποια κλάδεμα.

Η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Α είναι σχετικά υψηλή. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη, κάλιο και μαγγάνιο. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το πολύ μικρό ποσό από πιπέρι καγιέν που καταναλώνεται συνήθως σε μία μερίδα μαγειρεμένης τροφής, καθιστά αμελητέα συμβολή στην συνολική διαιτητική πρόσληψη αυτών των θρεπτικών ουσιών. Το πιπέρι καγιέν είναι επίσης γνωστό ως ανδρικό αφροδισιακό επειδή περιέχει καψαϊκίνη που μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος σε όλα τα μέρη του ανθρώπινου σώματος. Είναι γνωστό σε πολλούς πολιτισμούς ως ενισχυτικό της λίμπιντο και για την αύξηση των ενδορφινών στο αίμα.

Τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του για την υγεία είναι πολλά και ποικίλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση